Josefs Garage
Hem
Elektronrör NOS
Kablar och kontakter
Skivspelartillbehör
Joseph's Feet
Elektronik
Fjärrstyrd volymkontroll
Nätdelar
Om

Betala med PayPal

Joseph's feet

Min på 80-talet egenkonstruerade spike finns nu åter till salu så länge jag har material kvar att tillverka dem.
Levereras inklusive den stora underläggsbrickan. Tål mycket stora vikter. Jag har aldrig fått tillbaka någon trasig! Kan du lyfta dit högtalaren så klarar sig Joseph's feet!
Den som är lite observant kan se att texten är hämtad från det jag skrev redan på 80-talet :-)
Ser ingen anledning att författa något nytt när det jag skrev då fortfarande gäller.

Beställ här!
Slutsålda

Den stora brickan ingår i priset.Joseph's feet
inte så enkla som dom ser ut!

Det finns minst två olika skolor när det gäller uppställning av högtalare och andra apparater.

Den ena säger att högtalare skall stå på mjuka, väl avstämda "fötter", Den andra säger att alla högtalare måste stå helt stabilt.

Detta är en spike för dej som hör till den senare skolan. Den säger alltså att högtalare måste stå helt stabilt. Annars uppstår en orolig ljudbild. Dessutom är det bra om högtalarens vibrationer inte överförs till golvet. Det finns ett antal olika spikes som är konstruerade för att lösa dessa problem. Jag hittade dock ingen som uppfyllde de krav jag ställde. Framför allt var ingen av konstruktionerna tillräckligt stabil eftersom de hade en stor plan anliggningsyta mot högtalaren eller golvet.

Detta gjorde att jag konstruerade speciella fötter att ställa mina OA52-högtalare på. De ser visserligen ut som om de vore hopslängda på en höft med material som låg och skräpade, men inget kan vara felaktigare.

Inte så enkla som de ser ut!
Jag arbetade över ett år med fötterna innan de blev som jag ville ha dem och som de nu säljs. Stig Carlsson använde också Joseph's feet under sina OA52!

De verkar inte bara som ett stabilt fundament till högtalaren utan även som filter mot underlaget. Fötterna minskar oönskad överföring av högtalarens vibrationer till underlaget med ca 30 dB vid 100 Hz!

Alltid tre spikes under högtalare och andra hifi-apparater
Man skall alltid använda tre fötter under varje högtalare - aldrig fyra. Tre blir nämligen stabilare! Har du OA52 skall du placera två utefter den högtalarkant som är mot väggen och en i framkant där stabiliteten blir bäst (alltså inte på mitten utan en bit längre mot baselementet). Har du andra högtalare skall du placera dem så att stabiliteten blir bäst även om detta innebär att du måste ha två fötter i framkant på högtalaren och en i bakkant.
Fötterna är i första hand avsedda för högtalare placerade på heltäckningsmatta men kan med gott resultat användas även för högtalare på trägolv (men se upp för märken! Lägg en tioöring under!).
Texten är som synes hämtad från den tiden då det fanns 10-öringar :-) Om du inte har tillgång till dylika så finns det bra små spikes-brickor som med fördel kan användas.

Joseph's feet är bra även till skivspelare, CD-spelare, förstärkare, nätdelar och annan elektronik
Skivspelare och förstärkare kan också med fördel placeras på dessa fötter men spetsen bör då riktas uppåt mot apparaten i stället för ner mot underlaget. Placeringen är även här helt valfri så länge som man försöker få ungefär lika tyngd på var fot så att det blir så stabilt det går. Glöm inte metallbrickan! Man skall alltid placera en metallbricka mellan foten och högtalaren (eller skivspelaren etc) så att spetsarna från foten inte tränger in i högtalarlådan eller underlaget. Det ljudmässiga resultatet blir en fastare ljudbild och en renare basåtergivning.

©  Josef Svalander