Josefs Garage
Hem
Elektronrör NOS
Kablar och kontakter
Skivspelartillbehör
Joseph's Feet
Elektronik
Fjärrstyrd volymkontroll
Nätdelar
Om

Betala med PayPal

Fjärrstyrd volymkontroll

färdigbyggd fjärrstyrd volymkontroll

Med denna byggsats så kan du förse ditt försteg eller slutsteg med en fjärrstyrd volymkontroll. Det är ett relativt enkelt projekt men kräver givetvis grundläggande elektronikkunskaper så att du t ex vet hur du ska koppla en potentiometer.
Du måste också kunna löda.

Det finns en enkel anvisning längre ned på sidan. Om du inte tror dig om att klara jobbet med hjälp av den informationen bör du allvarligt överväga om du själv ska ge dig på projektet - överlåt det hellre till någon med mer kunskap i elektronik.

Du behöver följande delar:
  • 1 st kort med tillhörande IR-diod.
  • 1 st motorpotentiometer
  • 1 st fjärrkontroll
Om du inte har 8-12V DC tillgängligt i apparaten behöver du även en strömförsörjning på tex 12V DC.


Fjärrstyrd volymkontroll


Kortet leveras färdiglött förutom IR-dioden och potentiometern. Detta för att du ska kunna placera de tre olika delarna på lämpligt ställe.
Kretskort inkl IR-diod  SEK 1 095:-    
Fjärr Kortet är förberett för Alps RK27 motorpotentiometer "Alps Blue", men även annan motorpotentiometer kan användas. Drivspänning från kortet är ca 3,3V.
Alps RK27 2x10k log  SEK 175:-    

Potentiometern har axel med 6mm diameter. Datablad
Fjärr Sålda
Fjärr
Switchad nätdel 12V DC   SEK 75:-    

Denna behövs endast om du inte har tillgång till 8-12V DC i apparaten.Så här gör duDet är inte mycket anslutningar som behöver göras. Du behöver endast ansluta potentiometer, motor, IR-diod och spänning till kortet samt montera kortet på lämpligt ställe. Det kan ändå vara lämpligt att tänka igenom det hela ordentligt innan du drar igång borrmaskin och lödkolv...

Det bästa och enklaste är att löda både potentiometer och IR-diod direkt på kortet. Då kan du låta kortet hänga i potentiometern och slipper fästa det på annat sätt.

Du måste alltså först bestämma var du vill ha själva potentiometern och om du har utrymme för kortet på samma plats eller om du måste separera kort och potentiometer.

Du måste också bestämma var du ska montera IR-mottagaren - den lilla fyrkantiga dioden. Ska du montera den innanför fronten så får du troligen borra ett litet hål - det måste finnas möjlighet för ljuset från fjärrkontrollen att nå IR-dioden. Det brukar fungera bra med ett ganska litet hål - vi har fått det att funka med ett hål på 1-2mm men helst bör det vara 3-5mm.

anlsutningar på kretskortet
Här ser du anslutningarna i bakkant på kortet. Längst till vänster har du två anslutningar för drivning av motorn. Placerar du potentiometern på annat ställe än monterad direkt på kortet så får du dra en dubbel kabel från kortet till motorn.
I mitten finns 2 x 3 anslutningar för potentiometern. Där ska du ansluta kablarna till förstärkeriet om potentiometern är lödd på kortet. Annars löder du givetvis direkt på potentiometern. Använd gärna skärmad kabel för anslutningen.
Till höger ser du anslutningarna för 12V DC. Du kan använda ner till 8V DC som strömförsörjning.

IR-diod
IR-dioden som sitter i framkant på kortet har 3 anslutningar som man inte ska förväxla. Däremot går det bra att dra förlängningskablar från lödhålen på kortet till dioden om man behöver montera den på annat ställe än fastsatt på kortet. Du kan använda i princip vilka kablar du vill för anslutningen, även mycket tunna, men du bör tvinna dem. Du ser på bilden hur dioden ska monteras och därmed också vilket ben som ska anslutas till vilket lödhål. På bilden är dioden monterad i sitt högsta läge, normalt monteras den längre ner mot kortet.©  Josef Svalander